4  Casussen

Tijdens de workshop kijken we naar een aantal vraagstukken rondom het opstellen en gebruiken van metadata. We doen dit aan de hand van twee voorbeelden (casussen). We beginnen met een relatief eenvoudige casus, gevolgd door een casus waarin de inzet van metadata een flinke uitdaging is dankzij de complexiteit van het project en de vele partners uit verschillende onderzoeksdomeinen die er bij zijn betrokken.

4.1 Casus 1 Afstudeeronderzoeken

Stel je bent vier jaar geleden begonnen met werken bij een onderwijsinstelling die jaarlijks prachtige afstudeeronderzoeken uitvoert. Om te laten zien wat we onze alumni allemaal kan, is het idee ontstaan om het overzicht te creëren van de afstudeeronderzoeken die in de afgelopen 10 jaar hebben plaatsgevonden. Enerzijds om als onderwijsinstelling een overzicht van de trends en focus in beeld te brengen, en anderzijds om de aandacht te trekken bij nieuwe mogelijke opdrachtgevers.

Tijdens de workshop gaan jullie aan de slag met de volgende vragen:

  • Wie is in deze casus de provider van metadata?
  • Wie is in deze casus de gebruiker van metadata?
  • Wat verwacht je dat de provider aanlevert aan metadata?
  • Wat verwacht je dat de gebruiker nodig heeft aan metadata?
  • Hoe verschillen de wensen van die twee?

4.2 Casus 2 Bescherming van het habitat van de tijger

Je werkt voor een HBO die deelneemt aan een internationaal en multidisciplinair onderzoeksproject wat gericht is op het behoud van de leefomgeving van de tijger in Nepal. In het project wordt hydrologisch, vegetatie en sociaal onderzoek uitgevoerd. Bij het veldwerk wordt onder andere gewerkt met remote sensing, automatische beeldherkenning en traditionele observatietechnieken. Het project richt zich op de ontwikkeling van kennis over de levensomstandigheden van tijgers in Nepal en hoopt op basis daarvan aanbevelingen te doen voor het verbeteren van de bescherming en het behoud van deze bedreigde diersoort.

In dit project worden vanuit verschillende domeinen en door verschillende partners datasets ontwikkeld, variërend van tijdseries van satellietbeelden, simulatiemodel uitkomsten, vegetatieopnames en hydrologische metingen. Tijdens de bespreking van deze casus kijken we naar de noodzaak én uitdagingen als het gaat om de metadatering van deze data. Van daar kijken we naar wat er voor stappen mogelijk zijn om een ‘lowkey’ datasharing oplossing te vinden. Daarna zoomen we in op een onderzoeksgroep binnen het project en de data die ze verzamelen. We kijken daarbij naar de vraag wat we als data provider van deze datasets kunnen doen om het koppelen van andere datasets makkelijker te maken.